Mik azok a CMS-ek?

A CMS egy mozaikszó, a Content Management System angol szavakból, ami magyarul tartalomkezelő rendszert jelent.

A rendszer segítségével tudjunk a weboldalon található tartalmakat létrehozni és kezelni. Azért készítették ezeket a rendszereket, hogy egy felhasználó barát adminisztrációs felületen lehessen tartalmat létrehozni, szerkeszteni és közzétenni.

A kulcsszó: egyszerűen kezelhető

Lényegében ennek köszönhetően a weboldalak elkészültük után, különösebb szakirányú képzettség nélkül is kezelhetőek lesznek, rövid betanítás után az egyszerűbb adminisztrációs feladatok ellátása is egyszerű.

Akkor a CMS egy sablon weboldal?

A CMS-ek is fejleszthetőek, és egyedi igényekre alakíthatóak amellett, hogy megmarad a felhasználóbarát adminisztrációs felületük. Véleményem szerint szükség is van arra, hogy egyedi igényekre alakítsuk, hiszen így tudunk kitűnni a tömegből és így tudjuk a vásárlóink figyelmét is felkelteni.

Egyedileg programozott oldalak mindenek felett, vagy nem?

Sokan úgy gondolják, hogy nem igazán szabad ilyen rendszereket használni, mert nagyon egyszerűek és korlátozottak csak a baj van velük. Az én véleményem az, hogy ahogy mindent a helyén kell tudni kezelni, így ezt is. Egy CMS-re épülő, egyedileg kialakított design-al rendelkező weboldalt jóval olcsóbban el lehet készíteni, mint egy teljesen egyedileg designolt és programozott oldalt. És lehet, hogy egy vállalkozás számára semmivel nem lenne több hozzáadott értéke a teljesen egyedileg fejlesztett oldalnak a CMS-re épülő társával szemben.

És ez nem egyenlő azzal, hogy a tartalomkezelő rendszerre épített weboldal nem lesz szép, vagy nem fog jól működni. Sokan azért vélekednek ezekről a rendszerekről negatívan, mert korábban nem megfelelő szaktudással rendelkező készítette el a weboldalt, általában csak feltelepítenek egy sablont, ami nagyon korlátozottá teszi az oldal szerkeszthetőségét, felraknak bár bővítményt és késznek vélik az oldalt. Ez tényleg nem a legjobb megoldás, és nem vall valami nagy igényességre a weboldalt készítő vállalkozótól.

CMS jó dolog, csak tudjuk jókor és jól használni

Ezzel le is fedtem a CMS-ek innenső oldal /ló/ túlsó oldal-át. Csak egy egyszerűen feltelepített sablon, egyediség nélkül könnyen rossz szájízt okoz a megrendelőnek, viszont egy alacsony költségvetéssel rendelkező, egyszerű bemutatkozó oldalnak nem feltétlenül kell egyedileg programozottnak lennie teljesen, és valószínű az oldalra szánt költségvetés sem fedné le azt.

Összefoglalásként a CMS-ek megkönnyíthetik az életet ha megfelelő szaktudással kerülnek telepítésre és kialakításra az oldalon, amik így esetenként programozást is szükségeltetnek. Viszont mégsem egy teljesen egyedi fejlesztésre van szükség.

Close Menu